Mann ombord: Overgangen fra ung til voksen for unge sårbare menn
Menn topper de negative statistikkene i overgangen fra ung til voksen. Sammen med Trondheim kommune, NAV Falkenborg, NAV Lerkendal, Kirkens bymisjon, Rambøll og Tante Randi har vi utviklet en helt ny måte å samhandle tidlig på for å fange opp og hjelpe unge menn i en sårbar livssituasjon – også kalt utenforskap. Seks måneder etter leveranse får 40 unge menn hjelp av tjenesten, og kapasiteten skal økes til 60 i januar 2024.
Hvilket problem løste vi
I løpet av to tiår, fra midten av syttitallet til midten av nittitallet, gikk kvinner “forbi” menn i utdanningsnivå. I tiårene som har fulgt har mennene toppet de negative statistikkene i overgangen fra ung til voksen, for eksempel rus, kriminalitet og selvmord. Dette oppdraget dreier seg om finne og teste nye måter for tjenestene (NAV Kirkens Bymisjon og kommunen) å samarbeide på samt å finne ut hva som skal til for at unge menn utviser hjelpesøkende atferd. Et overordnet spørsmål i prosjektet har vært hvordan vi kan snu perspektivet på unge menn i randsonen fra å være et problem til å bli en ressurs.
Dette oppnådde vi
I prosjektet har vi etablert et nytt, fungerende samarbeid mellom kommunen, NAV og Kirkens Bymisjon. Tre arbeidslag skal hjelpe opp til 60 unge menn. Løsningen som er utviklet i tett samarbeid med tjenestene baserer seg på fem hovedinnsikter:
Jeg ønsker å klare meg selv: Tradisjonell maskulinitet hemmer hjelpesøkende atferd. Unge menn kan føle seg svake og sårbare ved å dele egne vansker. Mange velger derfor ofte å gå med problemene inni seg.
Unge menn opplever «systemet» og tjenestene som lite oversiktlige.
Unge menn kan oppleve at dagens tjenester ikke er tilpasset dem, deres behov og forutsetninger. Det kan være vanskelig å forstå hvordan tjenestene konkret kan hjelpe dem med deres ønsker, som for eksempel bli god sosialt, få en seg kjæreste eller å føle seg nyttig.
Unge menn utsetter for lenge å ta kontakt for å få hjelp og problemene har vokst seg store og det er gått en del tid. “Selv lavterskel kan være en stor terskel om man føler seg utrygg”.
Unge menn kan oppleve at tjenestene er lite forutsigbare. Det er vanskelig å få oversikt over et sannsynlig forløp når en starter.
Sånn gjorde vi det
Vi gjennomførte intervjuer og arbeidsverksteder med målgruppen, og har basert på dette identifisert de fem hovedinnsiktene. Vi utviklet totalt tre mulige retninger prosjektet kan forfølge for å designe nye tjenester og samhandlingsformer som reduserer sannsynligheten for at unge menn faller utenfor i overgangen til voksenlivet. Løsningssporene peker på løsninger som ligger på flere “nivåer”, fra interaksjon med enkeltindivider til mer systemiske endringer knyttet til samarbeidsmodeller mellom ulike tjenester og institusjoner med utgangspunkt i brukernes behov.
Prosjektgruppa fra vår side bestod av tjenestedesignere, systemdesignere og psykolog. Rambøll hadde prosjektledelse og arbeidet med gevinstkartlegging både på kort og lang sikt. Reklamebyrået Tante Randi bidro med kommunikasjonsarbeid.
Du kan lese mer om prosjektet på mannombord.no
Interessert i å høre mer om dette prosjektet?
Halvor Skrede, halvor@comte.no
Halvor er partner i Comte Bureau, og er svært erfaren med å løse komplekse, systemiske utfordringer med designtenkning. Han skaper system i kaoset, og ser muligheter blant alle utfordringene. Halvor har vunnet Merket for god design fra Norsk designråd, og undervist og veiledet masterstudenter ved OsloMet.