Sunt og bærekraftig kosthold i barnehagen
I samarbeid med Trondheim kommune, NAV arbeidslivssenter og Stimulab (DOGA, Digdir) har vi tenkt nytt rundt kosthold, bærekraft og arbeidsmiljø i barnehager. Sammen med Hårstadmarka barnehager utviklet vi fire innovative løsninger som vi vil spre til hele Norge!
Hvilket problem løste vi
Barnehagene sliter med knapp bemanning og høyt sykefravær, noe som legger daglig press på personalet. De håndterer alt fra innkjøp til matservering, samtidig som de skal oppfylle pedagogiske krav. Det eksisterende systemet for matservering var ikke optimalt for nærhet til barna eller effektiv pedagogisk oppfølging.
I Norge går 9 av 10 barn i alderen 1-5 år i barnehage, og måltider der utgjør en vesentlig del av deres daglige kosthold. Under koronapandemien reduserte Hårstadmarka barnehager sitt kostholdstilbud. Da erfarte de ansatte at dette førte til mer tid sammen med barna og at man var mer “uavbrutt” til stede. Basert på disse erfaringene ønsket prosjektet å finne nye løsninger som ivaretar kosthold, pedagogikk og arbeidsmiljø.
Dette oppnådde vi
Rekruttering av Måltidsassistenter: I samarbeid med arbeidsmarkedstiltaket Heltmed og NAV rekrutterte vi måltidsassistenter som avlaster personalet, slik at de kan fokusere mer på pedagogiske aktiviteter.
Møteplass for måltider – Paviljongen: Vi etablerte en paviljong utenfor barnehagen som fungerer som en samarbeidsarena for matlaging og sunne måltider. Paviljongen gjør det lettere at barna deltar i matlagingen.
Planleggingssystem for måltider: Vi innførte et nytt planleggingssystem som fremmer samarbeid om måltidsplanlegging med barna.
Fra 6 til 1 leveranse med lastebil: Ved å koordinere levering av varmmat med all tørrmat, drikke, frukt og grønt sparer barnehagen mye tid i mottak av varer – og Trondheim kommune sparer både kostnader og utslipp.
Sånn gjorde vi det
Ved å bruke designtenking satte vi innbyggere og ansatte i sentrum, og brukte en eksperimentell tilnærming. På nettsiden matspagat.no delte vi funn og ideer fortløpende, og inviterte til dialog. Vi utviklet klare rutiner og fremgangsmåter for måltidsplanlegging som øker variasjonen og gjør det enklere for ansatte å tilrettelegge måltider.
Dette prosjektet er et eksempel på hvordan Trondheim kommune, i samarbeid med private og offentlige partnere, jobber i retning av en mer inkluderende og bærekraftig fremtid. Vi ser frem til å inspirere lignende initiativer i andre sektorer.
Prosjektet er gjort i samarbeid med Rambøll Management Consulting.
Interessert i å høre mer om dette prosjektet?
Øyvind Grønlie, øyvind@comte.no
Øyvind er utdannet industridesigner og har jobbet med tjenestedesign i over 15 år. Han er sterkt samfunnsengasjert og kreativ, med bred erfaring innen samskaping og inkluderende design. Ved siden av Comte Bureau har Øyvind undervist i design ved OsloMet og Kunsthøgskolen i Bergen, samt startet Sesong Eidsvoll – en kafé og møteplass basert på lokale varer.