Et kosthold som er bra for kropp og klima
I et banebrytende designprosjekt for FHI og EAT har vi kartlagt det norske matsystemet - fra jord til bord. Gjennom bred involvering med små og store aktører som påvirker hva vi spiser, har vi både økt forståelsen for sammenhengende i systemet og funnet ut hvordan vi kan spare milliareder av kroner i året.
Hvilket problem løste vi
Det er mye oppmerksomhet rundt hva som må til for å begrense vår belastning på jorden, og hva som må til for at vi skal leve sunne og gode liv. Et mer bærekraftig kosthold er nødvendig både for vår egen helse og for klima og miljø, og mange ønsker å endre kostholdet sitt. Men hvorfor er det så vanskelig å endre hva vi spiser?
Dette oppnådde vi
Resultatene fra prosjektet var en økt og helt ny, samlet forståelse for det norske matsystemet. Det vil si et visuelt systemkart som beskriver hva som påvirker hva som havner på din tallerken, fra produksjon, via grossister og innkjøpere til dagligvarebutikker og kantiner. Systemkartet ble beskrevet av FHI som banebrytende innsikt ikke bare i Norge, men i en global sammenheng. Forskningssjef Helle Margrethe Meltzer presenterte kartet for FNs globale matkonferanse.
De anbefalte eksperimentene fra prosjektet er tatt videre i et samarbeid mellom FHI og OsloMet.
Sånn gjorde vi det
Dette prosjektet var vanskelig. Og vi har aldri fått så mange innsynsbegjæringer i prosjektplan, arbeidsdokumenter og resultater.
Systemdesign handler om å bruke designmetoder for å forstå, beskrive og foreslå endringer på systemnivå. I dette prosjektet deltok svært mange aktører - fra store kommersielle matprodusenter til forskere og interesseorganisasjoner - i å beskrive systemet de arbeider innenfor. Samlet skapte de ulike bitene et stort kart, som vi igjen spilte tilbake og videreutviklet. Målet om å finne veier til et sunnere og mer bærekraftig kosthold var til stede hele tiden - men hva som er sunt, og hva som er bærekraftig var ikke lett å enes om. Løsningssporet som ble forfulgt var “det offentlige måltidet”. Hver dag spises det millioner av måltider i regi av det offentlige i kantiner, på sykehjem, universiteter, barnehager og mange flere steder. Her har det offentlige stor mulighet til å vri kostholdet mot sunnere, mer lokale og mer bærekraftige alternativer. Prosjektet ble oppsummert i et omfattende systemkart og i en rapport med funn og anbefalinger, inkludert en samfunnsøkonomisk gevinstanalyse av anbefalingene.
Interessert i å høre mer om dette prosjektet?
Øyvind Grønlie, oyvind@comte.no
Øyvind er utdannet industridesigner, og har jobbet med tjenestedesign siden 2008. Han er sterkt samfunnsengasjert og kreativ, og svært erfaren med samskaping og inkluderende design. Ved siden av Comte Bureau har Øyvind undervist i design ved OsloMet, Kunsthøgskolen i Bergen og driver Sesong Eidsvoll - en kafe og møteplass basert på lokale varer.