Smartere arbeid med maskinlæring og kunstig intelligens
Vi har hjulpet Folkehelseinstituttet (FHI) med en viktig oppgave:
Å evaluere bruken av maskinlæringsprogramvare i arbeidet deres. Gjennom en kvalitativ innsiktstudie har vi bistått med å løfte fram de menneskelig behovene og utfordringene knyttet til implementeringen av ny og avansert teknologi.
Hvilket problem løste vi
FHI ønsket å gjennomgå hvordan de ansatte opplevde å ta i bruk maskinlæring for å samle, gjennomgå og vurdere nasjonal og internasjonal forskning. Behovet for rask litteraturgjennomgang skjøt fart under Covid 19-pandemien, der helt nye utfordringer måtte belyses for myndighetene med grundig data i løpet av få dager.
Akselerert av de siste årenes ekstreme utvikling av kunstig intelligens og språkmodeller, ønsket FHI et menneskelig perspektiv: Hvilke utfordringer møter de ansatte når de tar i bruk ny teknologi? Hvilke erfaringer har de så langt, og hvordan har det påvirket arbeidsprosessene? Hvilke bekymringer finnes blant medarbeidere og ledere, og hvilke gevinster ser man allerede i dag?
Dette oppnådde vi
Vårt arbeid har resultert i innsikter som direkte bidrar til et større forskningsprosjekt med fokus på anvendelsen av maskinlæring og kunstig intelligens i vitenskapelig arbeid, og spesifikt på å utforske holdninger, barrierer og erfaringer rundt maskinlæring samt generell endringsprosess.
Ved å utforske de ansatte sine erfaringer og perspektiver, viser rapporten en vei fremover mot en mer effektiv og teknologisk avansert praksis innenfor forskningen. Rapporten fremhever nødvendigheten av støtte, tilpasset opplæring og en gjennomtenkt tilnærming til integrering av teknologi, og viser vei for hvordan FHI kan lede an i hvordan å effektivt bruke maskinlæring som ressurs.
Sånn gjorde vi det
Gjennom en kombinasjon av kvalitative intervjuer og rammeverksanalyser, dykket vi dypt inn i de ansattes erfaringer for å forstå både utfordringer og muligheter som fulgte med implementeringen av ny teknologi. Denne tilnærmingen ga oss verdifulle innsikter som løfter frem de menneskelige og organisasjonelle perspektivene ved implementering av ny teknologi.
Interessert i å høre mer om dette prosjektet?
Adrian Hasnaoui Haugen, adrian@comte.no
Adrian er både interaksjondesigner og sosialantropolog, noe som gir et meget godt utgangspunkt for å løse problemer på en innovativ og brukersentrert måte. Gjennom de siste 7 årene har han med sitt samfunnsengasjement utviklet seg som en dyktig formidler, kvalitativ analytiker og innholdsprodusent av video og artikler.