Sosial bærekraft i boligutvikling

I over 75 år har Usbl bygget boliger for sine medlemmer, opprinnelig ledet av fellesskapssamarbeidets ånd kjent som "dugnad" – en grasrottilnærming som involverte fremtidige beboere i nabolagsutvikling. Imidlertid har markedets dynamikk i boligsektoren endret seg, og en ovenfra-ned tilnærming har gradvis erstattet dette, med prioritering av økonomiske mål over fellesskapsinteresser. Usbl ønsker å utvikle nye metoder som bidrar til økt bærekraft - både sosialt og miljømessig. Sentralt i denne transformasjonen er troen på at brukerinvolvering kan være nøkkelen til endring.

Hvilket problem løste vi?

Brukerinvolvering er et vanlig krav i store prosjekter. Imidlertid skjer ofte denne involveringen for sent i prosessen, etter at beslutninger allerede er tatt. Det fører ofte til en ønskeliste med begrenset praktisk anvendelse. Sammen med Usbl har vi testet ny metodikk og utviklet en prosess og verktøy for å hjelpe Usbl-teamene til å arbeide mer effektivt, oppnå bedre innvirkning og sikre at brukerinnspill integreres meningsfullt og i rett tid gjennom hele prosjektet.

Hva vi oppnådde?

Usbl og Comte Bureau samarbeidet for å utvikle en brukersentrert prosess og verktøybok. Disse ressursene gir Usbl mulighet til å ta mer informerte beslutninger om prosjektinvesteringer, romfordeling og implementering av nye programmer tilpasset behovene til beboerne og fellesskapet. Til syvende og sist bidrar dette til et bedre nabolag for de som skal bo der. Ved å bruke verktøyene på passende stadier av prosessen, vil Usbl kunne oppnå en dypere forståelse av brukernes behov og sammen utvikle bedre og innovative løsninger.

Hvordan vi gjorde det?

Reisen begynte med søknad om økonomisk støtte fra Doga sitt program for Designdrevet innoavsjon - DIP. I vårt forslag vektla vi viktigheten av å teste vår tilnærming i virkelige situasjoner, etter prinsippet om "design ved å gjøre". I løpet av seks måneder samarbeidet vi med USBL om et pilotprosjekt i Lillehammer, som involverte prosjektinteressenter, samarbeidspartnere og lokalsamfunnet. Vi gjennomførte ulike aktiviteter, som å forstå aktørenes behov, gjennomføre interessentintervjuer, observerte livet på stedet, engasjerte oss med lokale beboere og arrangerte arbeidsverksteder. Basert på dette utviklet vi nye løsninger, inkludert romfordeling, programmer, tjenester og identitet, som vi deretter testet med aktører og beboere.

Vi eksperimenterte med forskjellige verktøy, beholdt det som fungerte og forkastet det som ikke gjorde det. Til slutt samlet vi våre funn i Usbl-verktøyboken for å hjelpe Usbl i å prioritere menneskelige behov i deres fremtidige prosjekter, og bane vei for utvikling av mer sosialt bærekraftige og livlige nabolag.


Interessert i å høre mer om dette prosjektet?

Joana Sá Lima, joana@comte.no

Joana er arkitekt og partner i Comte Bureau. Hun har bred internasjonal erfaring fra blant annet Tyskland og Nederland. Hun brenner for å koble designtenkning med arkitektur for å skape en mer bærekraftig fremtid. Joana har undervist ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og grunnla CONDITIONS – et skandinavisk magasin om arkitektur- og byplanlegging.


Comte Bureau

Comte Bureau help you innovate and create better services, products and environments. We firmly believe that it’s possible to create value for clients, and at the same time shape the future in a responsible way.

We are an interdisciplinary team consisting of social scientists, architects, graphic designers, service designers, product designers and business consultants. And whether the goal is to rethink a public service, improve a brand concept or design a space we use the same approach which start with a deep understanding of people - followed by a development of solutions responding to their needs.

Our unique combo of competence allows us to develop customer experiences within a wide range of businesses. And through collaboration, innovation and creativity we want to inspire people to adopt new behaviors that can have a positive impact on our surroundings.

https://comte.no/
Forrige
Forrige

Designkurs i dulting

Neste
Neste

Smartere arbeid med maskinlæring og kunstig intelligens