En studentbolig som motvirker ensomhet

Ensomhet og utenforskap er en utfordring blant unge studenter. Uhelse reduserer også gjennomføringsgraden. Slik skaper det problemer både for individet og for samfunnet. Basert på studentenes behov har vi for SIT utviklet et konsept for fellesarealer som skal øke sosial kontakt mellom studentene.

Hvilket problem løste vi

SIT tar samfunnsansvaret sitt på alvor. De skal ikke bare levere steder å bo, men har et stort ansvar for unge menneskers studietid og en viktig formativ fase. Som ung student på et fremmed sted eller i et fremmed land, er du sårbar. SIT ønsket å utforske hvordan deres studentboliger kan designes, så man motvirker ensomhet og utenforskap.

Dette oppnådde vi

I prosjektet utviklet vi et nytt program for fellesområdene i SIT sine nye studentboliger i Narodvegen i Trondheim. Det arkitektoniske programmet tok utgangspunkt i det planalgte bygget, men hvilken bruk og flyt rommet la opp til skilte seg radikalt fra opprinnelig plan. Planen for de nye fellesområdene vil brukes i Nardovegen, og konseptene og funnene påvirker fremtidige nybygg. Vi utviklket også en håndbok med designmetodikk for brukerinvolvering til SIT, så tankegang og metoder kan implementers i SIT sine arbeidsprosesser.

Sånn gjorde vi det

Vi satte sammen et tverrfaglig team med designere, arkitekter og psykolog. Vi visste vi måtte få en dyp forståelse av studentenes behov, men også oversette det til realistiske romlige løsninger. Sammmen med SIT involverte vi en stor gruppe studenter studenter. Først gjennom innledende intervjuer, og deretter i en rekke med store samskapende workshoper. I en lagerhall gjennomførte vi flere store simuleringer. Studentene ble utfordret til å lage sine løsninger, teste dem og fortelle om dem. Målet er å forstå de underliggende behovene. Gjennom analyse identifiserte vi det vi mener var grunnleggende behov og ønsker knytta til bosituasjonen under studiene, og utviklet løsningskonsepter.


Interessert i å høre mer om dette prosjektet?

Joana Sá Lima, joana@comte.no

Joana er arkitekt og partner i Comte Bureau. Hun har bred internasjonal erfaring fra blant annet Tyskland og Nederland. Hun brenner for å koble designtenkning med arkitektur for å skape en mer bærekraftig fremtid. Joana har undervist ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og grunnla CONDITIONS – et skandinavisk magasin om arkitektur- og byplanlegging.


Comte Bureau

Comte Bureau help you innovate and create better services, products and environments. We firmly believe that it’s possible to create value for clients, and at the same time shape the future in a responsible way.

We are an interdisciplinary team consisting of social scientists, architects, graphic designers, service designers, product designers and business consultants. And whether the goal is to rethink a public service, improve a brand concept or design a space we use the same approach which start with a deep understanding of people - followed by a development of solutions responding to their needs.

Our unique combo of competence allows us to develop customer experiences within a wide range of businesses. And through collaboration, innovation and creativity we want to inspire people to adopt new behaviors that can have a positive impact on our surroundings.

https://comte.no/
Forrige
Forrige

Økt fokus på arkitektonisk kvalitet i Statsbygg

Neste
Neste

Få nærkontakt med Porsgrunns industrikultur